Kategorier
Tak

Fördelar med plåttak

Det finns många fördelar med plåttak. Plåttak är förhållandevis lätta och passar alla takkonstruktioner till skillnad mot betong- och tegelpannor. Plåt går också att lägga på tak som inte är så branta. Snö, mossa och alger har svårt att fastna på den glatta ytan som finns på plåttak och därför brukar det inte bli så stora problem med varken snöröjning eller mossbeväxt. Man behöver inte underhålla plåttak särskilt mycket men man måste tvätta av dem någon gång då och då. Det kan man göra själv med diskmedel och en mjuk borste. Om färgen börjar flagna på taket så behöver det målas om. Till det kan du anlita ett proffs som utför takmålning i Stockholm.

Olika typer av plåttak

Idag går det att få plåttak i varierande utföranden och material. Det gör att det enkelt att hitta ett plåttak som passar till de flesta typer av hus och fastigheter.

Kopparplåt

Kopparplåt är dyrt men det är också den takplåt som håller längst av alla olika takplåtstyper. Dessutom blir kopparplåt bara vackrare med tiden. Tyvärr får man inte använda koppar till nya tak om det inte finns särskilda anledningar då man försöker begränsa användandet av koppar i byggindustrin.

Stålplåt

Plåttak i stål är den vanligaste plåten för tak och finns att få i färdiga skivor eller som bandplåt. Med bandplåt kan man lägga hela våder från tacknocken ned till takavslutet. Det ger ett påkostat intryck, dessutom slipper man alla vågräta skarvar. På plåttak är det bra att ha så lite skarvar som möjligt då det gör taket mer hållbart.

Stålplåt väger inte så mycket och kan användas på hus och byggnader som inte har ett så starkt bjälklag.

Zinkplåt

Zinkplåt, med sin legering av koppar eller titan, har ett bra rostskydd. Tak i zinkplåt är exceptionellt hållbart och kan klara sig i mer än ett sekel. Det går att löda i zinkplåt vilket öppnar upp flera möjligheter när det kommer till utseende och design. Tak i zinkplåt är snygga, stilrena och ofta mycket prisvärda. Dock är zinkplåt tyngre än stålplåt vilket gör att det kräver ett stabilt bjälklag.

Aluminiumplåt

Tak i aluminiumplåt liknar stålplåten på många sätt då den också är lätt och hållbar. Aluminiumplåt är dessutom naturligt rostfritt och passar därför särskilt bra på fastigheter och hus nära kustremsan. Den här typen av takplåt lägg enkelt av en takläggare och kan beställas i olika typer av utseenden som passar med byggnadens övriga stil.