Kategorier
Bergvärme

Bergvärme i Stockholm ger energi

Genom att installera bergvärme i Stockholm uppnår du två viktiga mål. Du sänker dina kostnader för uppvärmning av ditt hus och blir dessutom klimatsmart.

Många har säkert blivit förvånade när de fått höra att mark och berg innehåller energi som kan utnyttjas för att värma upp ett hus. Det låter som en avancerad trollerikonst men verkligheten är en annan och följer helt naturlagarna. Och i en värmepump utförs tricket.

De flesta människor vet hur kyl- och frysskåp fungerar och inser att värmen flyttas ut ur skåpen. En värmepump fungerar i princip likadant fast den flyttar energi från berg och mark in till ett hus som därmed värms upp. Men hur är detta möjligt?

Bergvärme i Stockholm värmer ditt hus

Den energi som finns lagrad i berg och mark tas upp av slingor med specifik vätska. Inuti en värmepump finns en slinga med ett köldmedium. Genom att förändra trycket i den interna slingan tas energi upp respektive avges. Den avgivna energin kan utnyttjas för att värma upp ett vattenburet system med radiatorer eller golvvärme. Värmepumpen drivs av elektricitet men utväxlingen är stor. Den som köper en kWh kan få ut cirka fyra kWh i form av uppvärmningsenergi. 

Men fungerar bergvärme i Stockholm när det är som kallast i våra breddgrader och räcker energin till? En värmepump fungerar även vid låga temperaturer och ger tillräckligt med energi för att värma huset men även för dusch-, disk-, och tvättvatten. Vid någon enstaka gång när det är osedvanligt kallt behövs spetsvärme. Den tillsätts genom en elpatron.