Kategorier
Värmepump

Värmepumpar i Göteborg – så väljer du rätt värmepump

Med en värmepump slipper man oroa sig för höga uppvärmningskostnader. Men hur vet man vilken värmepump man ska välja? Här är några tips för dig i Göteborg.

Under en stor del av året måste vi värma upp våra bostäder. Men det är inte bara en behaglig inomhustemperatur vi behöver för att må bra. Vi måste även ha tillgång till varmvatten. I takt med att priserna stigit har det blivit väldigt kostsamt för den som värmer huset med el, olja eller fjärrvärme.

Att installera en värmepump lönar sig därför alltid, även om det kostar ganska mycket. Förr eller senare har man alltid igen pengarna och dessutom ökar också värdet på fastigheten. Samtidigt bidrar man till den gröna omställningen då en värmepump räknas som en grön energikälla, detta trots att den drivs med el. Vill man göra sin värmepump helt grön kan man låta installera solceller på taket och driva den med solel.

Olika typer av värmepumpar

Det finns flera olika typer av värmepumpar på marknaden som exempelvis bergvärmepump, luftvärmepump, luft-vattenvärmepump och jordvärmepump. Gemensamt för dem alla är att de tar tillvara på den solenergi som finns lagrad i miljön runt huset. Vilken värmepump som man ska välja beror därför på hur omgivningen nära bostaden ser ut.

Länge har bergvärme ansetts vara det bästa då en bergvärmepump inte påverkas alls av låga minusgrader. Men teknikutvecklingen har gått framåt och idag klarar även luft-vattenvärmepumpar att producera värme när det är riktigt kallt ute. Även dagens luftvärmepumpar klarar minusgrader, förutsatt att man har valt en pump som är anpassad för nordiskt klimat.

Så får du mer för pengarna när du köper värmepump

Det är bra om man försöker täppa till energiläckor innan man installerar en värmepump. Har man inte renoverat eller bytt dåliga fönster bör man göra detta. Likaså tilläggsisolera vinden eller dåliga väggar. Sänker man behovet av värme och varmvatten innebär detta att man kommer klara sig med en något mindre värmepump som då är billigare.

Därefter kan man kontakta installatör av värmepump i Göteborg och få hjälp med att hitta rätt värmepump. Det bästa är att välja en firma som erbjuder totalentreprenad eftersom man då även kan få hjälp med installation, service och underhåll av värmepumpen. Att låta ett och samma företag sköta allt brukar dessutom bli billigare.