Vad ska man egentligen tänka på när man funderar på att installera bergvärme i Stockholm. Bergvärme kräver lite mer förberedelse än vad fallet är om du exempelvis ska installera en luftvärmepump i hemmet. Det är också direkt avgörande att du har rätt partner – gärna samma genom hela processen och enligt totalentreprenad – och att du har de geologiska förutsättningarna som krävs.
Bergvärme i Stockholm kräver också, i många fall, bygglov och startbesked innan man sätter igång med borrningen. Viktigt är även att man ser över grannskapet. Dels genom att informera innan om att det kommer att ske en grävning och en borrning – men även för att säkerställa att det borrhål som planeras inte ligger i nära anslutning till ett annat.
I tätbebyggda områden kan faktiskt bergvärme i Stockholm vara lite problematiskt. Placerar ett borrhål närmare än 20 meter från ett annat så får man plötsligt två stycken energibrunnar med dålig effekt. Detta måste kollas upp innan.
Tips och råd om bergvärme
I övrigt då? Några punkter kan summer bergvärme lite bättre:
- Sänker kostnaderna. Rätt dimensionerat borrhål och en optimal pump för dina behov kan sänka dina uppvärmningskostnader med närmare 80%. Det är unikt och det enskilt starkaste argumentet till varför du ska välja bergvärme.
- Grön energi. Bergvärme hämtar lagrad energi från solen nere i berggrunden. Det innebär rakt igenom grön energi och ett steg i rätt riktning mot en mer klimatsmart bostad. Dina avtryck på miljön blir mindre.
- Dyrt initialt – billigt på sikt. Den stora nackdelen med bergvärme i Stockholm är investeringskostnaden. Ska du byta till bergvärme så kan du räkna med en kostnad på minst 200.000 kronor innan Rot. Det handlar om mycket pengar, men det handlar också om en investering som börjar bära frukt redan från dag ett. Tänk också på att samma borrhål kan användas i framtiden. Den kostnaden – och den är egentligen störst – du lägger på borrning behöver du inte lägga igen.